0
Geen producten in uw winkelmandje
0
 

Drachten

13 september 2014

Hoogvliegersdag Drachten

Wat was het weer een práchtige dag op vliegveld Drachten op zaterdag 13 september 2014! En…… het was niet zó maar een feestje, het was zelfs DUBBEL feest, want het was alweer de VIJFDE Hoogvliegersdag op vliegveld Drachten, en dat noemen ze dan een "lustrum"!

01-MR20140913_058

Lees en kijk gauw verder! Veel meer foto's van deze fantastische dag kun je vinden in het fotoalbum.

Met spanning heeft iedereen natuurlijk de weersverwachting gevolgd in de week vóór de Hoogvliegersdag, maar gelukkig, het was fantástisch weer voor een Hoogvliegersdag!

02--MR20140913_061

De eerste kinderen zouden rond 10.00 uur komen, maar sommige kinderen vonden het zó spannend dat ze daarom gewoon eerder op het vliegveld wilden zijn! Dus tegen 9.40 uur waren er al jongens en meisjes van de eerste groep. Natuurlijk moeten er eerst even een paar dingetjes worden geregeld voordat er gevlogen kan worden. Eerst mag iedereen bij de inschrijftafel een eigen tasje halen, met daarin natuurlijk de toffe pet èn ons mooie Hoogvliegers-shirt met Ko-piloot daarop! Na het aantrekken van het shirt (want dán pas kan iedereen zien dat je op deze dag een Hoogvlieger gaat worden!) wordt er natuurlijk snel even stiekem gekeken of er nog meer leuks in het tasje zit, en meestal zitten er wel een paar hele leuke verrassingen bij!

03a-MR20140913_025

03---MR20140913_010

Vanaf de ontvangst/inschrijving in het havengebouw, neemt een buddy de kinderen mee naar de boarding. Dit is een aparte tafel waar je je officiëel kunt inschrijven om te gaan vliegen. Wèl even goed in de gaten houden wanneer je aan de beurt bent hoor!

04--MR20140913_011

Als je nog niet direct aan de beurt bent om te vliegen, hoef je je echt niet vervelen. Je kunt bij clown Joepie gaan zitten, die dan mooie bloemetjes of figuurtjes op je gezicht schminkt, maar als je vraagt om een ballonnendier maakt ze die óók voor je hoor!

05-mvdr20141309_081

Vóór het vliegen kun je beter niet zoveel eten, dat vinden sommige buikjes niet zo gezellig, maar NA het vliegen mag je lekkere oranjekoek gaan eten, of iets anders lekkers zoals een hamburger met daarbij een glaasje drinken. De mensen die daarvoor zorgen, hebben dat altijd héél goed voor elkaar! En dan die oranjekoek…..HMMMMMM!!!!!

07-mvdr20141309_032

Wauw! Je voelt je gewoon een beetje soldaat in de stoere voertuigen van "Keep Them Rolling"!! Wat een coole auto´s zijn dat, en ze gaan best hard ook. Moet je deze wagen eens zien, het lijkt wel een boot!!

08a-MR20140913_059

Kijk die stoere brandweermannen eens druk met dat water aan de gang! Ze vertellen je precies hoe het allemaal werkt, en dan mag je zelf óók gaan spuiten, net als een èchte brandweerman of –vrouw. En broertjes en zusjes (maar ook papa’s en mama’s) mogen ook allemaal mee doen.

09-mvdr20141309_051

We hebben op elke Hoogvliegersdag altijd een leuk "winkeltje" waar je een boel leuke Hoogvliegersspulletjes kunt bekijken of zelfs kopen.

10-mvdr20141309_107

Oh kijk, daar heb je die grote sjoelbak ook weer! Elk jaar weer van de partij, en er zijn altijd weer een heleboel kinderen die de grote schijven goed in de gaten kunnen mikken.

13-

13-mvdr20141309_016

Nou is dat allemaal leuk hoor, maar alle kinderen komen natuurlijk allemaal om te VLIEGEN en zo een echte piloot te worden!

14a-MR20140913_016

14c 14d

14b-MR20140913_007

14f-mvdr20141309_061 14e

Om te kijken of je nu ècht kunt vliegen en goed hebt opgelet in de cockpit, kun je nog even bij de mensen van de Flightsimulators gaan zitten. Je kunt dat ook doen vóórdat je gaat vliegen, dan kunnen ze je alvast een paar trucjes leren! Bij deze club (HCC Friesland) zitten allemaal mensen die vliegen op een computer. Ze kunnen het zó goed, dat ze bijna zelf een echt vliegtuig kunnen besturen. Het lijkt toch ook echt, al die metertjes en knopjes op de beeldschermen.

15-mvdr20141309_046

Heb je wel eens gehoord van ons eigen ambulancevliegtuig? Kinderen die niet zo goed in een klein vliegtuig kunnen zitten mogen vliegen met ons eigen vliegtuig, de PH-KMR. Piloot Jeroen legt alles heel geduldig uit en maakt mooie rondjes boven Friesland. Het vliegtuig vindt het zelf ook leuk hoor, kijk maar naar die glimlach vóór op de kist.

16-MR20140913_042

Vandaag zijn er op vliegveld Drachten 30 kinderen Hoogvliegerpiloot geworden, 1 met ons eigen ambulancevliegtuig en 29 kinderen met de andere vliegtuigen!

17-mvdr20141309_031

Er zijn heeeeel veel mensen (vrijwilligers) die regelen dat er een Hoogvliegersdag op Drachten kan zijn. Zonder al die mensen kan de stichting niet, daarom bedanken wij de vrijwilligers van de clubs Lions en Kiwanis, alle andere sponsoren èn alle vrijwilligers van de stichting Hoogvliegers héél hartelijk voor hun medewerking. Het was weer een o n t z è t t e n d vet/coole/gave dag voor iedereen, maar vooral voor onze nieuwe Hoogvliegertjes!!!

18b-MR20140913_062

19-MR20140913_014

Voor de Lions Club en Kiwanis heeft fotograaf Anthony veel prachtige foto's gemaakt. Zijn album kan je HIER vinden.

De Hoogvliegersdag op vliegveld Drachten was niet mogelijk zonder sponsoring van:

- Lions Club 
- Kiwanis
-
A.J. Catering
-
Bakkerij de Korenaar (Surhuisterveen)
-
Sijperda verhuur
-
Medical Team Nederland
-
Friesland Aviation BV
-
NNAC, Noord Nederlandse Aero Club
- Stichting Vliegveld Drachten
-
Sportbedrijf Smallingerland
-
Gemeente Smallingerland
- Flightsimgroep HCC Friesland
- Theaterburo Novak
- Brandweer Drachten

Een extra bijdrage van onze gast-schrijfster en fotograaf Mariska van der Kolk:
"De wekker ging voor mij al erg vroeg in de ochtend. Ik zou als gastschrijver/ -fotograaf naar de Hoogvliegersdag in Drachten gaan. Ja, helemaal naar Drachten. Vanuit Eindhoven toch wel 2,5 uur rijden.

Onderweg vroeg ik mij af wat ik allemaal kon verwachten. Zo’n eerste keer is best spannend. En bovenal, wat zou ik ervan vinden?
Eenmaal in Drachten aangekomen werd ik erg goed ontvangen door alle vrijwilligers. Dat geeft toch vertrouwen en een prettig gevoel voor de dag die zou komen.
Na wat gepraat te hebben ben ik onder begeleiding over het terrein gelopen. Zo kwam ik er achter dat er veel meer te doen was dan alleen vliegen. De brandweer zou komen, militaire voertuigen van 'Keep Them Rolling' reden binnen en ondertussen blies een clown al ballonnen. Ja, er zou veel te doen zijn voor de kinderen.

Nog voor tien uur kwamen de eerste gezinnen binnen. Het "werken" kon beginnen. Ik liep rustig met mijn camera in het rond en liet alles op mij inwerken. Al gauw liep ik lekker mee en ging ik lekker mee met alle activiteiten. Rond half 1 kreeg ik te horen dat er een plek vrij was in een vliegtuig en dat ik samen met een zus van de Hoogvlieger achterin mee mocht om wat foto's te maken. Dat was toch wel een leuke verrassing, daar had ik zelf helemaal niet op gerekend.

Voor een Hoogvlieger lijkt mij het vliegen heel erg spannend. Voor het eerst in een vliegtuig, veel knoppen en het lawaai van de motor. De spanning gaat er af wanneer het vliegtuig in de lucht is en de stuurknuppel overgenomen mag worden. Daar winnen het plezier en bijbehorende lach het dan ineens van de spanning.
Herkenningspunten komen ook in beeld. 'Kijk, daar staat ons huis!' hoorde ik ineens in mijn headset. 'Ja!, en daar woont die en die tante!' riep de ander. Zo zit ik ineens tussen twee vrolijk kletsende zussen in een vliegtuig en waar het er ineens heel ontspannen aan toe gaat.
En dan vliegt de tijd ineens letterlijk en figuurlijk voorbij en is er een klein beetje 'teleurstelling' dat het al voorbij is. Al is er uiteraard de blijdschap wanneer het vliegdiploma opgehaald mag worden. Dat lijkt mij toch een hele mooie en tastbare herinnering aan deze dag!

Ik had echter nog andere verplichtingen in Eindhoven waardoor ik helaas om 14 uur alweer weg moest. Het is een 'helaas' met dikke hoofdletters. Ik heb genoten van deze dag. Ik vond het fantastisch om te zien hoe de kinderen en familie alle zorgen voor een dag konden vergeten en lekker plezier konden maken. De spanning van de kinderen voor het vliegen en de glimlach die ze kregen na het uitreiken van hun Hoogvliegers-diploma. En voor die lach daar doen wij het voor. Het was een eer voor mij om zo'n dag mee te mogen maken. En eerlijk gezegd, dit smaakt naar meer!"

© Foto's: Stichting Hoogvliegers - Marianne van de Ree, nustyR, Mariska van der Kolk