0
Geen producten in uw winkelmandje
0
 

Luchtverkeersleiding Nederland - Schiphol

06 september 2011
01ATC

Tijdens de grote Hoogvliegersdag van Schiphol op zaterdag 25 juni 2011 was onze fotograaf te gast bij de verkeersleiding. Hij kon daar met eigen ogen zien hoe de hoogvliegerpiloten speciale begeleiding kregen van de verkeersleiders.

Het hoofdgebouw van de verkeersleiding zit op Schiphol-Oost. Hier wordt verkeersleiding gegeven aan het naderende, vertrekkende en overvliegende verkeer.

02ATC 

De verkeersleiding voor het plaatselijke vliegverkeer zit op Schiphol-Centrum, in de 101 meter hoge verkeerstoren. Hier zitten de verkeerleiders voor de hoogvliegers!

03ATC 04ATC

Na een strenge veiligheidscontrole gaan we met de lift omhoog. Als eerste komen we in het brede deel van de toren. Mooi he!

05ATC

De verkeersleiders zitten helemaal bovenin. Kijk eens wat een mooi uitzicht!

06ATC

Er zijn meerdere verkeersleiders, ieder met zijn of haar eigen taak. Eén voor de opstartende verkeersvliegtuigen, één voor de taxiënde verkeersvliegtuigen, één voor de vertrekkende/landende verkeersvliegtuigen en één voor …..de hoogvliegersvliegtuigen! 

Kijk, hier heeft verkeersleider Arno contact met een hoogvliegers-piloot

07ATC

Zoals je kunt zien zit Arno achter allemaal computerschermen. Het middelste scherm is van de weerradar die bovenop de toren staat. Dit scherm geeft een beeld van het huidige weer.

08ATC

Dan is er ook nog een computerscherm met de weersvoorspelling.

Van boven naar beneden staan de voorspellingen voor zicht, wind, temperatuur en gevaarlijke wolken en neerslag.

09ATC 

Arno doet het werk niet alleen. Samen met Robert zorgt hij ervoor dat het hoogvliegersverkeer veilig en ordelijk verloopt.

10ATC

Zoals je kunt zien werken de verkeersleiders met strippen. Van dichtbij ziet dat er zo uit

11ATC

Met deze strippen kan de verkeersleider elke vlucht goed bijhouden.En samen met het radar scherm geeft dit een mooi overzicht over al het vliegverkeer

12ATC

Er is zelfs een videobeeld aanwezig. Kijk, het ambulancevliegtuig van de hoogvliegers wordt naar buiten getrokken!

13ATC 

Arno zorgt er voor dat de procedures goed worden gevolgd

14ATC

En Robert houdt het totaaloverzicht Wink

15ATC

En tussendoor is er natuurlijk altijd tijd voor een lekkere hoogvliegerstaart. Niet met volle mond praten hoor Wink

16ATC

Robert van Diemen en Arno van Wijnen, bedankt voor jullie inzet !!! Zonder jullie hulp was de Hoogvliegersdag op Schiphol niet mogelijk.