0
Geen producten in uw winkelmandje
0
 

64 Hoogvliegers erbij op Vliegbasis Leeuwarden

18 juni 2018

Zaterdag 16 juni 2018 was de Vliegbasis Leeuwarden voor de 4e keer het decor voor een onvergetelijke Hoogvliegerdag. Een dag waar 64 Hoogvliegers met spanning naar hadden uitgekeken.

Zij werden ontvangen in de ScanTriHal van Chauffeursvereniging Friesland op Industrieterrein De Hemrik. Voor de 14 kinderen van Zorgboerderij Buitenrust in Gytsjerk begon de dag wel heel speciaal: zij werden in de spelersbus van SC Cambuur door chauffeur Evert van Dijk van huis opgehaald en bij de ScanTriHal afgeleverd. In de ScanTriHal lag voor alle Hoogvliegers een tasje klaar met daarin een t-shirt, petje en allerlei leuke spulletjes zoals bouw- en kleurplaten.

Na de inschrijving en controle door de dames van de vliegbasis Leeuwarden, mocht iedereen een plekje zoeken in de trucks, spelersbus, Amerikaans politieauto en -motor die buiten de ScanTriHal stonden te wachten. Toen iedereen een plakje had gevonden ging het in kolonne onder begeleiding van motoren van Politie en Koninklijke Marechaussee op naar de luchtmachtbasis. Daar arriveerde de eerste groep rond 9:30 uur en werd de dag officieel geopend door Arnoud Stallmann, commandant van Vliegbasis Leeuwarden.

Bij binnenkomst werden de kinderen opgewacht door de vele vrijwilligers die deze dag mee mogelijk hebben gemaakt. In de hangaar keken de hoogvliegers hun ogen uit. Er waren Fligtsimulators, waaronder eentje met een virtual reality (VR) bril. Zo kon je al een beetje oefenen en kennismaken met dat wat je als Hoogvlieger straks te wachten staat. Voor sommigen was dit namelijk de allereerste keer dat zij de lucht in gingen, wat tot vele gespannen gezichtjes leidde. Bij Modelclub LLC Aeria wisten ze je alles te vertellen over het zelf bouwen van modelvliegtuigen. Ook hadden ze een aantal imposante zelf gebouwde exemplaren meegebracht.

Buiten de hangar stond een F16 (special gespoten voor het jubileum van het 322 squadron) , een Spitfire, een Harvard en ook een imposante NH90 gevechtshelikopter. In de loop van de dag kwam ook nog een Beaver binnenvliegen. Op het grote platform was de enige nog in Europa vliegende Starfighter te zien. En overal mocht je in kijken, je met een stoere vliegershelm laten fotograferen en de aanwezige piloten het hemd van het lijf vragen.

Bij de brandweer mocht je bij één van hun imposante ‘crashtenders’ met water spuiten op een klein huisje en een poppetjes. Ook omstanders konden maar beter uit de buurt blijven.
De Douane was aanwezig met 2 echte speurhonden. De honden lieten zich maar wat graag aaien en knuffelen door de kinderen. Clown Rosa kon allerlei mooie dieren en dingen maken van ballonnen. In de loop van de dag raakten steeds meer kinderen ‘gewond’. Blauwe plekken, bloedneuzen, snijwonden, de een nog bloederiger dan de ander. Dit bleek gelukkig het werk van de EHBO/Lotus-groep en was dus niet echt. Maar joeg menig ouder de stuipen op het lijf.

Mocht je voorbereid zijn op de vlucht maar nog niet aan de beurt zijn, dan kon je de spanning nog van je afspringen op een van de springkussens of lekker ontspannen met een echte stewardess en/of piloot van de KLM op de foto.

Op volgorde van inschrijving werden de hoogvliegers opgeroepen voor hun vlucht, oftewel ze konden ‘boarden’. De piloot legde kort iets uit over het vliegtuig en het (zelf) vliegen en dan op weg naar het vliegtuig. Na nog wat controles en checks kon iedereen instappen en werd naar de starbaan getaxied. Na nog een paar laatste controles en de toestemming om te vertrekken van de verkeerstoren, werd koers gezet naar Harlingen, om vervolgens via Bolsward en Grou weer terug te keren naar Leeuwarden. Bij terugkomst werd een heus Hoogvliegerdiploma door piloot en kersverse hoogvlieger getekend.

Uiteraard was er op deze dag ook een runway run. Alles wat rijdt en geluid kan maken ging over de start- en landingsbanen met uiteraard zoveel mogelijk (zwaai)licht en lawaai. Na de runway-run werd voor de al eerder genoemde Starfighter een mooie groepsfoto gemaakt.

Een rondleiding over de Vliegbasis Leeuwarden in vrachtwagen behoorde ook tot de mogelijkheden, met een tussenstop bij de verkeerstoren. In de verkeerstoren kreeg je een kijkje in de keuken bij de mannen en vrouwen die het verkeer op de grond en in de lucht regelen.

Deze onvergetelijke dag werd mogelijk gemaakt door: Vliegbasis Leeuwarden, de Koninklijke Marechaussee, Chauffeursvereniging Friesland, Brandweer Vliegbasis Leeuwarden, de Douane, HCC Flightsimulator Leeuwarden, NoRiskIT, Modelclub LLC Aeria, Best4Best, Verkeersschool Berend Knol, EHBO/Lotus groep, KLM, en natuurlijke alle piloten, chauffeurs en de vele vrijwilligers! 

Klik hier voor de foto's en de video.