0
Geen producten in uw winkelmandje
0
 

[VIDEO UPDATE] 36 Hoogvliegers genieten van hún dag op Den helder Airport

25 oktober 2018

Afgelopen zaterdag was er weer een Hoogvliegerdag op Den Helder Airport. Het weer maakte het nog even spannend, maar vrijdag kwam dan toch de verlossende GO!

De vrachtauto’s verzamelden zich rond 8:30 uur bij de Van Veen Transportgroep aan de Mastenmakersweg in Den Helder, terwijl vrijwilligers op Den Helder Airport alles in gereedheid brachten om de Hoogvliegers te ontvangen en een onvergetelijke dag te bezorgen.

De eerste groep kinderen en hun familie meldden zich rond 9:00 uur en de Hoogvliegers in spé ontvingen hun tasje met hoogvlieger pet en -t-shirt. Daarna was het tijd voor de hoogvliegers om in te stappen in één van de gereedstaande (vracht)auto’s. De familie zocht een plekje in de Hoogvliegerbus en al snel werd er in konvooi en onder begeleiding van politiemotoren en politieauto’s koers gezet naar het vliegveld, maar niet voordat met een rondje Den Helder met veel toeters en zwaailichten iedereen op de hoogte was gebracht dat er iets bijzonder stond te gebeuren. Hoog gezeten naast de chauffeur was het genieten van de rit naar Den Helder Airport.

Aangekomen op het vliegveld stond er een groot ontvangstcomité bestaande uit mensgrote en zachte knuffeldieren, stoere stormtroopers die zo uit de film leken gestapt en heel veel mooie sprookjesfiguren klaar. De buddy’s vertelden precies hoe het verder ging en wat er allemaal te doen was op het vliegveld: een springkussen, een heuse NH90 gevechtshelikopter, een grote brandweerauto waar je ook echt met water mocht spuiten en op de computers van de mannen van HCC Noord-Holland Noord mocht je alvast het vliegen oefenen op vliegsimulatoren.

En of dat niet genoeg was waren er ook nog twee grappige clowns, kon je heerlijk even met lego spelen, je laten schminken of je laten verzorgen in de ambulance die er ook was. Zelfs een bezoek aan de verkeerstoren en de Traditiekamer Marineluchtvaartdienst behoorde tot de mogelijkheden. En als je wilde kon je ook nog een keer in één van de grote vrachtauto’s een ritje maken.

Terwijl de vrachtauto’s, bus en motoren de volgende groep op ging halen begeleidde de buddy je naar de “boarding”tafel om daar je boardingpass in te leveren en ingedeeld te worden op je vlucht.

Om 10:00 uur werd de dag geopend door Conny van den Hoff, directeur van Den helder Airport. Conny kwam met een verrassing: je ging vandaag niet één keer, maar zelfs twee keer vliegen! Naast de vlucht met een van de gereedstaande kleine vliegtuigjes ging je vandaag ook nog met een helikopter de lucht in! Wat een verassing!

Er waren vliegtuigen uit het hele land naar Den Helder gekomen om met kinderen te gaan vliegen. Zodra je vluchtnummer op het bord verscheen maakte je kennis met de piloot en vertelde die je van alles over het vliegtuig en de vlucht. Daarna liep je met de piloot en de door jou met zorg geselecteerde passagiers naar het vliegtuig. En als iedereen aan boord was geïnstrueerd over het verdere verloop van de vlucht werd al snel naar het begin van de startbaan getaxied en voor je het wist vloog je al en werd de wereld onder je snel steeds kleiner. Eenmaal op hoogte gebeurt dan toch waar je al weken naar uitkeek: je bestuurde zelf het vliegtuig. De piloot naast je zit gewoon met z’n armen over elkaar!

Veel te snel kwam het vliegveld weer in zicht en maakte de piloot een mooie landing. Met een glimlach die voorlopig nog wel op je gezicht zal blijven liep je samen met de piloot terug naar de hangar waar je een heus Hoogvliegerbrevet mocht ondertekenen en er een officiële foto van de uitreiking ervan door de piloot is gemaakt. Wat een beleving!

En als klap op de vuurpijl volgde daarna nog de vlucht met de helikopter van CHC helikopters. Het boarding proces herhaalde zich en met 5 hoogvliegers en begeleiders werd je na opnieuw een veiligheidsinstructie naar de helikopter begeleid. Iedereen zocht een plaatsje terwijl de 2 piloten de helikopter klaar maakten voor vertrek. Al snel werden de motoren gestart en kwamen de imposante rotorbladen steeds sneller in beweging en bewoog de helikopter zich in de richting van de startbaan. En voordat je het wist hing je opnieuw in de lucht en schoof het Noord-Hollands landschap langzaam onder je door. De mooie kustlijn met de duinen, plaatsen als Schagen en Petten, zeehondjes op de zandplaten, Texel in de verte, de haven van Den Helder, je wist eigenlijk niet waar je moest kijken. Na een vlucht van 15 minuten landde de helikopter zo zacht op de landingsbaan dat je het niet eens voelde. Nog diep onder de indruk van deze ervaring stapte je uit en liep je samen met de rest terug naar het luchthavengebouw. Je kunt niet wachten om dit aan opa en oma en maandag op school te vertellen!

Halverwege de dag was er de runway-run. Iedereen zocht een plaatsje in één van de vrachtauto’s, in de Hoogvliegerbus of in één van de politieauto’s. Het wachten was nog even op een vertrekkende helikopter, maar daarna zette de hele stoet zich in beweging en onder begeleiding van 2 auto’s van de luchtverkeersleiding reed je al snel over de start- en landingsbanen waar je kort daarvoor nog met het vliegtuigje en de helikopter was geland.


Meteen na de runway-run kwam iedereen naar de voorkant voor een mooie groepsfoto. Achter de fotograaf die op een hoge ladder zijn foto stond te maken, verscheen langzaam de SAR Helikopter die een demonstratie gaf van hoe ze iemand op volle zee kunnen redden wanneer dat nodig is. Erg indrukwekkend!

Moe van alle indrukken en ervaringen ging je aan het einde van de dag naar huis en was er bij de uitgang ook nog eens een fantastisch mooi bos bloemen als herinnering aan deze fantastische dag!

Met 13 vliegtuigen en 18 piloten hebben uiteindelijk 36 kinderen een vlucht gemaakt en de dag van hun leven gehad. Hulde en dank aan iedereen die mee heeft geholpen om deze dag weer veilig te laten verlopen en tot een grandioos succes te maken.

Deze dag werd mogelijk gemaakt door Den Helder Airport, Maritiem Vliegkamp De Kooy, NoordWest Services & Security, Restaurant Vice Versa, Den Helder Stores, Port of Den Helder, Lisdodde Bloemen, Aannemingsbedrijf van der Wal, Rabobank Kop van Noord-Holland, Rotary Den Helder en Anna Paulowna, Lions Den Helder, Lions Opmeer, Land Transport, Vepabins, Taylor Elektrotechniek, Legoclub Den Helder, Sikina Evenementen & Organisatie, HCC Noord-Holland Noord, Balans Schoonmaak- en bedrijfsdiensten, Regelsammy, DEV Verhuur, Omnyacc accountants en belastingadviseurs, NHV en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Klik hier voor het fotoalbum.

Klik hier voor de video.